Este foarte important sa dam atentia cuvenita semnelor de oboseala ale centralei termice, cum ar fi alternarea apei calde cu cea rece atunci cand facem dus. Apa calda se poate chiar opri. Atunci deja centrala consuma mai mult gaz. Prin urmare, asa cum suntem atenti la masina proprie, la sunetele produse de motorul acesteia, la fel trebuie sa procedam si cu centrala. Un alt semn care trebuie sa ne ingrijoreze este zgomotul de apa care fierbe si care este transmis prin tevi.
Trebuie sa avem in vedere si faptul ca locuim intr-un oras mare, o zona cu mult praf si multe santiere. Astfel, sistemele centralei care trag aer de afara se pot infunda. Puterea flacarii din centrala este data de combinatia aerului, a oxigenului cu gazul, iar micsorarea acesteia va mari substantial factura.
Astfel, mentenanta centralei presupune un serviciu complex, o revizie totala, curatarea tuturor partilor componente ale centralei, inclusiv a racordurilor de sub ea. Astfel, revizia centralei termice inseamna curatarea de calcar, dar si de praf. Aceasta curatare se face cu solutii speciale si cu un neutralizator. Se foloseste un aparat special . De asemenea, se fac reglaje avizate de producator care vor duce la micsorarea substantiala a facturii de gaz.
Curatarea schimbatorului secundar pentru o suma mica, cum ar fi 150 de ron, nu este insa suficienta. Este ca si cum te-ai imbraca cu aceleasi haine dupa ce ai facut dus.
Mentenanta centralei consta in:
– spalarea chimica a schimbatorului principal/ secundar
– curățarea de praf a ventilatorului
– curățarea supapelor
– verificarea senzorilor pentru a asigura o functionare perfecta
– verificarea filtrele si schimbarea acestora daca este cazul
– curățarea pompei de apa
– verificarea emiterilor de CO, CO2, SO, NO
– curățarea de praf a arzatorului
– reglajul vanei de gaz
– curățarea vanei cu 3 cai
Pretul reviziei centralei este de 269 ron plus tva, dar o faceti o data la 3 ani pentru siguranta voastra si prelungirea duratei de viata a aparatului. Astfel, mentenanta precum si curatarea chimica a centralei termice se poate face pentru urmatoarele modele: Ariston, Viessmann, Vaillant, Ferrolli, Immergas, Beretta, Motan, Lamborghini, Protherm, Sylber, Baxi, Westen, Viadrus, Bosch, Saunier Duval, De Dietrich, Buderus, Wolf.
Executarea lucrarii de curatare are drept scop eliminarea depunerile de piatra, malurile magnetita, rugina si alte resturi acumulate in interiorul echipamentelor integrate in instalatiile termice care conduc la scaderea randamentului instalatiilor si cresterea consumului de combustibil.
1. Cu ajutorul pomei de spalare este recirculata solutia de curatare corespunzatoarea tipului de schimbator de caldura curatat: Cleanex (centrale conventionale echipate cu schimbatoare din fier, cupru, fonta), respectiv CLEANEX (centrale in condensare echipate cu schimbatoare din inox sau aliaje tip aluminiu-siliciu). Pe parcursul curatarii sunt monitorzati parametrii fizico-chimici ai solutiei utilizate.
2. Dupa eliminarea depunerilor, solutia de curatare uzata este neutralizata cu ajutorul NEUTRALYZER ALCALIN pana la pH neutru inainte de eliminare. De asemenea este recirculata o solutie de neutralizare si prin interiorul echipamentelor curatate pentru eliminarea resturilor acide.
3. Dupa finalizarea neutralizarii se represurizeaza sistemul. In vederea unei protectii superioare a aparatului se recomanda dozare in instalatie a inhibitorului de coroziune si depuneri INSTAL PROTECT care are rolul de a asigura protectia anticoroziva a echipamentului si atenueaza riscul depunerilor ulterioare. Functie de protectia la inghet dorita se poate opta pentru introducerea TERMO PROTECT T35 (centrale conventionale) sau CONDENS PROTECT (centrale cu condensare).
In instalatiile de incalzire cu calorifere de otel sau fonta se recomanda pentru o protectie maxima a centralei termice la posibile depuneri viitoare de magnetita instalarea filtrului magnetic MAGNA CLEAN.