In timpul functionarii centralei termice poate aparea fenomenul de fierbere la schimbatoarele de caldura primare, eventual insotit de scaderea randamentului si la schimbatorul de caldura secundar. Simptomele sun- zgomot de fierbere la functionarea la putere mare (pe apa calda menajera sau incalzire), functionare cu intermitente pe apa calda si temperaturi scazute ale acesteia. Cauza aparitiei acetsui fenomen la centralele termice poate fi atingerea de temperaturi foarte ridicate in anumite puncte ale schimbatorului primar, ceea ce inseamna ca apar mari deficiente in realizarea schimbului de caldura intre gazele de ardere si agentul termic in acele zone.

Intr-o centrala termica corect instalata si reglata depunerile din interiorul schimbatorului primar pot fi de 3 tipuri:

  • Depuneri de calcar, apar in timp indelungat, dupa cel putin cateva luni minim, daca apa folosita ca agent termic este foarte dura, simultan cu completarea frecventa a pierderilor din instalatia de incalzire.
  • Depuneri de rugina, apar in timp mai indelungat, dupa ani de zile, daca apa folosita ca agent termic este foarte agresiva (chiar apa distilata), simultan cu completarea frecventa a pierderilor din instalatia de incalzire.
  • Depuneri negre, din unele panouri radiante de otel noi, eventual amestecate cu substante uleioase – apar in instalatiile noi, si pot fi evitate prin spalarea instalatiei termice inainte de pornirea centralei.

Pentru a inlatura aceste depuneri, au fost create proceduri de curatare in cadrul carora folosim produse performante importate din Franta sau Germania. Produsele constau in solutii acide, alcaline, neutralizanti. De exemplu, 1 litru de solutie acid folosita poate dizolva 160 gr. de calcar in 20 de minute.

Noutatea daca ne este permis, consta si in faptul ca este folosita o pompa speciala, realizata dupa o tehnologie avansata, care ne permite sa spalam schimbatoarele de cadura fara sa le mai demontam de pe centrala termica.

Prima etapa din cadrul procedurii de curatare chimica centralelor termice si implicit a schimbatoarelor de caldura la centralele termice consta in studiul conditiilor initiale:

  • materialul din care este produs schimbatorul (cupru, aluminiu-siliciu, inox, fonta)
  • caracteristicile instalatiei termice din care face parte centrala termica (instalatie noua sau veche, materialul din care sunt produse tevile si radiatoarele)
  • calitatea apei sau a agentului termic, ce tip de depuneri exista?

A doua etapa consta in identificarea solutiilor chimice si a metodei de spalare potrivite.

A treia etapa consta in curatarea chimica a schimbatorului centralei termice cu respectarea pasilor si timpilor de spalare.

Pretul unei curatari chimice a centralei este de 269 ron

Timpul necesar spalarii este intre 1h. 30’ si 2h. Curatarea chimica a centralei Ariston se realizeaza de catre personal de specialitate.  Spalarea chimica a centralelor Ferroli sau Junkers Bosch  presupune o pompa speciala. Curatarea chimica a centralei Immergas se face de asemenea de catre un tehnician. Si centralele Saunier Duval sau Motan beneficiaza de acelasi tip de spalare chimica.

De ce este necesara spalarea chimica/ curatarea centralei termice?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *